ALGEMEEN

 

Kiezen voor een andere aanbieder dan KPN?

Dat kan. Je houdt dan wel je abonnement bij KPN maar je belt via een andere aanbieder waarbij je wel een abonnement afsluit maar waar je alleen de gesprekskosten aan betaalt. Je kunt je ook bij meerdere aanbieders aanmelden. Een gratis gespecificeerde rekening zit er tegenwoordig niet meer in bij de meeste aanbieders. Vaak kan je die wel via Internet krijgen.

 

Ook kan je goedkoper bellen zonder je te hoeven abonneren en wel via 123Bel, Belbob, PhoneTone Telecom, TeleDiscount, TeleDump en Telegoedkoop. Deze bedrijven maken gebruik van een aantal 090X-nummers. Afrekening vindt plaats via de normale KPN-rekening.

 

Als je radio en televisie ontvangst via de kabel hebt en je ‘kabelaar’ biedt telefonie aan kan je op deze aanbieder overstappen. Ook wanneer je ADSL-gebruiker bent, bij bijvoorbeeld Tiscali, kan je overstappen en KPN vaarwel zeggen. Over deze mogelijkheid lees je verderop meer.

 

Carrier PreSelect

Hierbij kun je middels het gratis nummer 0800 1273 opgeven welke aanbieder(s) je automatisch wilt gebruiken, dus zonder later steeds een code op te hoeven geven. Voordat je dit doet moet je je wel eerst aanmelden bij de aanbieder van je keuze. Je kunt er één opgeven voor lokale, één voor interlokale, één voor mobiele en één voor internationale gesprekken.

 

Starttarief

Voor elk gesprek betaal je een aanvangsbedrag. De enige aanbieder waarvoor dit niet geldt, is Elephant Talk. Meestal is dit starttarief ca. 5 cent per gesprek.

KPN, OneTel en Tele 2 hebben een hoger starttarief.

 

 

NATIONAAL

 

Nationaal telefoneren hoef je tegenwoordig ook niet meer via KPN te doen. Je kunt tegenwoordig ook bellen via Bel1601, 1609Bellen, 1643Telecom of Bel1649.

 

Interlokale en mobiele nummers zijn via anderen, zelfs wanneer er bij KPN gebruik gemaakt wordt van voordeelnummers, nog steeds goedkoper. Wel moet je hierbij goed oppassen!. Aanbieders zoals OneTel en Tele2 verdienen hiermee meer geld door hogere starttarieven te verlangen.

 

Elephant Talk is hierbij een positieve uitzondering, vraagt namelijk helemaal geen startbedrag! Ook een vergelijking van nationale tarieven zal mogelijk op deze site verschijnen.

 

Aanbieders als OneTel en Tele 2 bieden net als sommige anderen lagere tarieven aan wanneer je hen selecteert voor Carrier Preselect (hierboven beschreven). Maar geven dit lagere tarief alleen wanneer je hen zowel kiest voor nationale als internationale gesprekken.

 

Als je per se via KPN  wilt bellen kan je 10 voordeelnummers instellen via 0800 0429, dit is tegenwoordig gratis. Hierdoor krijg je korting alleen wanneer je deze nummers belt.

 

 

MOBILIO’S

 

Let bij OneTel en Tele2 weer op startbedragen. Ook gelden er verschillende tarieven voor het bellen naar mobilio’s van verschillende aanbieders. Bellen in het weekend naar een mobilio van KPN is bijvoorbeeld goedkoper dan naar mobilio’s van anderen.

 

Al een tijd bel je voor 8 cent per minuut naar een Nederlands mobieltje via 1643.

 

 

INTERNATIONAAL

 

Internationaal besparen is iets minder gecompliceerd. Handig is hierbij om eerst te kijken in het overzicht met de vergelijking van de tarieven per bestemming. Vervolgens kies je de aanbieder die voor de meeste bestemmingen waar je naar belt als goedkoopste te boek staat en meld je bij deze aanbieder als abonnee aan en stel vervolgens deze ook in als Carrier Preselect aanbieder voor internationale gesprekken.

 

Als er nog andere landen zijn waar je heen belt kan je deze ook bellen via deze aanbieder maar je kunt je ook bij de goedkoopste voor deze bestemming aanmelden. Het enige dat je dan moet doen is de code intikken voordat je het nummer belt. Ben je bijvoorbeeld voor carrierpreselect aangemeld voor internationale gesprekken bij Triple S (1636) maar wil je voor een gesprek met iemand in Duitsland (fictief nummer 0049 621 536378) bellen via Universal Telecom (1670) dan kan je kiezen om dat gewoon via Triple S te doen door gewoon 0049 621 536378 op te geven maar je kunt ook 1670 0049 621 536378 ingeven waardoor je dan via Universal Telecom belt.

 

Mogelijkheden te over. Ook hierbij geldt dat een aantal aanbieders hogere starttarieven berekenen. Ook hiervoor berekent Elephant Talk weer een nultarief.

 

Denk er wel aan dat het bellen naar een buitenlands mobieltje vaak tegen een ander tarief gebeurt (zie het overzicht “Buitenlandse Mobilio’s”) en dat je dan mogelijk beter een andere aanbieder kunt gebruiken. Let op. KPN is niet altijd het duurst. One Tel is nogal een vervelende uitzondering voor het bellen naar buitenlandse mobieltjes, terwijl je mogelijk denkt dat je goedkoper uit bent!

 

Verder biedt KPN ook Voordeelnummers Buitenland aan. Bedenk hierbij echter dat andere aanbieders zelfs dan nog vele malen goedkoper zijn. 

 

 

AANMELDEN

 

Aanmelden is gemakkelijk te doen op de sites van de aanbieders die te vinden zijn via de links die onderaan de tariefsvergelijkingen staan. Aanmelden hoeft niet voor 123Bel, Belbob, PhoneTone Telecom, TeleDiscount, TeleDump en Telegoedkoop. Tarieven en 090X-nummers, die met enige regelmaat wijzigen, mede door hun aanbiedingen, staan op hun sites vermeld.

 

 

INTERNATIONAAL BELLEN VANAF EEN MOBIEL TOESTEL

 

Voor het bellen vanaf een mobiel toestel kan je geen gebruik maken van aanbieders met een 16xx-code. Wel kan je goedkoper bellen via 090x-aanbieders. Waar je hierbij goed op moet letten is het volgende. Je telecomaanbieder rekent voor het bellen van een 090x-nummer namelijk een toeslag per minuut, de hoogte hiervan is per aanbieder verschillend. Dit is te omzeilen via BEL1601 en BEL1649. Bij hen dien je je aan te melden, je mobiele nummer op te geven en kan je vervolgens via een vast nummer je mobiele bestemming opgeven en maak je vervolgens gebruik van hun, lagere, tarieven. Wel moet je je nummerweergave aanzetten voordat je via hen belt. Op deze manier bestaat je toeslag uit de kosten voor de verbinding met het vaste nummer. Zijn je belminuten goedkoop dan is deze toeslag dus geen probleem. Voor het bellen via 0900-nummers kan je onze pagina’s gebruiken die ook geschikt zijn voor niet-KPNabonnees. Deze pagina’s zullen ook voor het volgende onderwerp van toepassing zijn.

 

 

ABONNEMENT OPZEGGEN BIJ KPN?

 

Als je radio en televisie ontvangst via de kabel hebt en je ‘kabelaar’ biedt telefonie aan dan kan je op deze aanbieder overstappen. Ook wanneer je ADSL-gebruiker bent, bij bijvoorbeeld Tiscali, kan je overstappen en KPN vaarwel zeggen. Maar ook dan wil je natuurlijk goedkoper naar het buitenland blijven bellen. Je kunt ook dan, net als bij het bellen via een mobieltje, geen gebruik maken van 16XX-aanbieders maar wel van 090x-nummers.

 

 

Uitgebreide of standaardtariefpagina’s

 

Van een aantal lezers hebben we begrepen dat de vergelijkingspagina’s door de informatiedichtheid te onduidelijk waren. Hierdoor hebben we besloten om de vergelijkingspagina’s standaard zonder de hoogste tarieven en de besparingsfactor weer te geven. De ‘oude’ pagina’s met de complete informatie zijn echter ook nog beschikbaar.

 

 

Voor de vergelijkingen maken we gebruik van de gegevens die de aanbieders op hun sites vermelden.